Dieta cukrzycowa
Dieta cukrzycowa jadłospis
Cukrzyca to jedna z chorób metabolicznych, podczas której pacjent ma podwyższony poziom cukru we krwi. Nieleczona cukrzyca może prowadzić do groźnych powikłań takich jak: zaburzenia widzenia lub pracy nerek czy stopa cukrzycowa. Cukrzycę należy odpowiednio leczyć, a ważnym elementem każdego leczenia jest dieta cukrzycowa.
W artykule dowiemy się, dlaczego warto udać się do dietetyka Poznań w celu rozpisania diety cukrzycowej.
Dieta cukrzycowa zasady
Dieta cukrzycowa polega przede wszystkim na zapobieganiu gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi. Każdy dietetyk Poznań wie, że podstawą diety cukrzycowej jest jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym. Te produkty będą wolniej trawione, a pacjent spożywając je nie doprowadzi do gwałtownego wzrostu glukozy we krwi.
Nasz dietetyk Poznań Grunwald zaleca diabetykom jedzenie regularnych posiłków. Należy spożywać 4 – 6 posiłków dziennie, ale dokładną częstotliwość określi dietetyk podczas konsultacji dietetycznej. Zależy ona bowiem to od typu cukrzycy i rodzaju leczenia.
Jakie są dieta cukrzycowa zasady? Do zalecanych produktów u osób z cukrzycą są warzywa (surowe lub krótko gotowane). Rekomenduje się ogórki, zielone warzywa liściaste, cebulę, pomidory, paprykę, brokuł kalafior etc. Dieta cukrzycowa – co jeść? Owoce spożywane przez diabetyków powinny zawierać jak najmniejszą zawartość cukrów prostych.
Są to: truskawki, maliny, agrest, porzeczki, borówki, czereśnie, śliwki czy brzoskwinie. Ważnym elementem diety u osób z cukrzycą są produkty zbożowe pełnoziarniste, czyli chleb razowy, grube kasze, makaron pełnoziarnisty, ryż czy otręby zbożowe. Dietetyk Poznań zarekomenduje cukrzykom spożywanie drobiu i chudego mięsa, produktów mlecznych (kefir, jogurt, twaróg) oraz olejów roślinnych (oliwa z oliwek, olej lniany czy rzepakowy).
Jakie są produkty, których nie mogą jeść osoby diabetycy? Zaliczamy do nich produkty o dużej zawartości cukrów prostych, tłuszczów nasyconych i izomerów trans kwasów tłuszczowych. Należy unikać jasnego pieczywa, drobnych kasz, długo gotowanych warzyw czy niektórych świeżych owoców takich jak: banany, ananas, winogrona. Należy wyrzucić z diety cukier i miód oraz słodzone napoje czy też tłuste gatunki mięs.
Wizyta u dietetyka Poznań dla diabetyka
Podczas pierwszej wizyta u dietetyka, dietetyk Poznań Grunwald przeprowadza wywiad medyczny i zapoznaje się dokładnie z wynikami badań pacjenta. Dopiero na tej podstawie przygotowuje dopasowany do typu cukrzycy i indywidualnych wskazań pacjenta plan żywieniowy. Jadłospis diety cukrzycowej przygotowany przez dietetyka będzie bogaty i urozmaicony oraz zawierający zdrowe produkty dla osób z cukrzycą.
Dieta cukrzycowa Jadłospis przygotowany podczas wizyty u dietetyka będzie wykluczał produkty, których nie lubi pacjent. Efektem konsultacji i rozpisania jadłospisu przez dietetyka będzie nie tylko poprawa stanu zdrowia, ale i smaczne posiłki.
Dietetyk zarekomenduje od 4 – 6 posiłków dziennie, określi zapotrzebowanie kaloryczne pacjenta i stworzy listę produktów, którzy będzie się musiał wystrzegać. Dietetyk Poznań może przygotować jadłospis dla kobiety borykającej się z cukrzycą ciążową.
Dieta cukrzycowa Poznań
Specjalista chirurg z wieloletnim stażem, lekarz medycyny estetycznej. Uczestnik licznych kongresów i szkoleń.
Trener technik Aptos, blefaroplastyki, liposukcji, zabiegów medycyny estetycznej – poleca laser tulowy. Ulubiony zabieg to plastyka powiek.
Członek Polskiego Towarzystwa Medycyny Estetycznej i Anti-Ageing