Dieta po zawale, redukcja miażdżycy
Dieta po zawale
Choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią częstą przyczynę zgonów w Polsce. Na zawał (martwicę tkanki lub narządu spowodowaną niedokrwieniem) zapada znaczna część pacjentów. Poznajmy zasady diety po zawale, którą ułoży profesjonalny dietetyk Poznań Grunwald.
Na czym polega dieta po zawale?
Zadaniem tej diety jest m.in. ochrona przed rozwojem miażdżycy i zapobieganie kolejnym zawałom serca. Dietetyk z tego powodu zaleca dietę bogatą w flawonoidy, które wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. Najczęściej u osób po zawale stosuje się dietę śródziemnomorską. Podstawą diety po zawale są warzywa i nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe (grube kasze, ryż brązowy, otręby).
Jadłospis pacjenta po zawale powinien obfitować w kwasy tłuszczowe (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej sojowy, nasiona, orzechy). Jadłospis pacjenta powinien zawierać chude mięso (kurczak, indyk lub cielęcina), ryby (łosoś, makrela, śledź, dorsz), które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 o pozytywnych właściwościach na układ sercowo-naczyniowy.
Dietetyk Poznań w diecie po zawale serca zaleca, aby pacjent spożywał 1 jajko dziennie oraz produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Na kolację można jeść chude wędliny. Dozwolone jest także sporadyczne spożywanie pieczywa z oczyszczonej mąki pszennej.
Co należy wykluczyć z diety po zawale?
Pacjent nie powinien spożywać nasyconych kwasów tłuszczowych oraz tłuszczy trans. W trakcie diety po zawale serca należy odrzucić pieczywo cukiernicze, tłuste mleko, produkty mleczne, topione i dojrzewające sery, tłuste mięso, wyroby garmażeryjne, śmietanę, smalec, boczek, ciasta i czekoladowe torty. Na cenzurowanym znajdą się oleje palmowy i kokosowy, zupy na tłustych wywarach, smażone potrawy, słodkie napoje.
Wizyta u dietetyka
Dietetyk Poznań Grunwald przeprowadzi wywiad z pacjentem i zapozna się z wynikami badań. Na wizycie u dietetyka, lekarz rozpisze dokładnie dietę po zawale, która jest najczęściej dietą śródziemnomorską, ale dopasowaną do upodobań żywieniowych pacjenta. Dietetyk Poznań zaleca też zmianę nawyków żywieniowych oraz redukcję nadmiernej masy ciała, które są bardzo ważne w profilaktyce powikłań miażdżycy.
Podczas konsultacji i układania jadłospisu, Dietetyk Poznań weźmie pod uwagę choroby współistniejące, alergie i nietolerancje pokarmowe, stosowane leki czy aktywność fizyczną. Dietetyk dokona analizy składu ciała, co pozwoli mu na ustalenie odpowiedniej kaloryczności diety, która będzie zdrowa dla pacjenta. Pacjent będzie przychodził na wizyty kontrolne u dietetyka, który będzie przeprowadzał badanie składu ciała, śledząc postępy diety po zawale.
Oprócz stosowania się do przepisanej diety, pacjent będzie musiał wykonywać regularną aktywność fizyczną oraz spożywać duże ilości wody do głównych posiłków. W diecie śródziemnomorskiej powinno unikać się smażenia na poczet pieczenia, duszenia czy gotowania. Owoce i warzywa najlepiej jeść w postaci surowej.
Dieta po zawale Poznań
Specjalista chirurg z wieloletnim stażem, lekarz medycyny estetycznej. Uczestnik licznych kongresów i szkoleń.
Trener technik Aptos, blefaroplastyki, liposukcji, zabiegów medycyny estetycznej – poleca laser tulowy. Ulubiony zabieg to plastyka powiek.
Członek Polskiego Towarzystwa Medycyny Estetycznej i Anti-Ageing