Dieta wątrobowa bez tluszczu
Dieta wątrobowa jadłospis
Dieta wątrobowa jest często stosowana u pacjentów z różnymi chorobami wątroby jak: stłuszczenie wątroby czy encefalopatia. Aby odpowiednio dobrać dietę wątrobową jadłospis, należy skonsultować się z dietetykiem Poznań Grunwald, który przeprowadzi wywiad z pacjentem i przepisze mu odpowiednią dietę.
Na czym polega dieta wątrobowa?
Jest to dieta, której celem jest poprawa pracy tego narządu. Stosowana jest u osób ze zdiagnozowanymi chorobami wątroby. Dieta wątrobowa powinna być rozpisana przez profesjonalnego dietetyka Poznań, który dopasuje ją indywidualnie do objawów pacjenta.
Dieta wątrobowa różni się w zależności od choroby, na jaką cierpi pacjent. Stłuszczenie wątroby leczy się dietą, która będzie lekkostrawna, o obniżonej zawartości tłuszczu i ze standardową ilością błonnika.
Z kolei zapalenie wątroby musi być leczone za sprawą diety o obniżonej zawartości tłuszczu i błonnika oraz z normalną zawartością białka. Encefalopatia wątrobowa wiąże się z przepisaniem diety niskobiałkowej, o niskiej zawartości błonnika i obniżonej zawartości tłuszczu. Punktem wspólnym wszystkich diet wątrobowych będzie unikanie tłuszczu, które powinny być zastąpione lekkostrawnymi potrawami.
Poznajmy zasady diety wątrobowej
Dietetyk Poznań Grunwald przeprowadzi z pacjentem wywiad medyczny i dokładnie przeanalizuje wyniki badań, dzięki którym rozpisze dietę wątrobową dopasowaną do określonej choroby wątroby i towarzyszących jej objawów. Przekaże także konkretne zalecenia. Jednym z nich jest spożywanie regularnych posiłków (4-5), które będą jedzone w równych odstępach czasu.
Główne zasady diety wątrobowej to wykluczenie z niej dań smażonych i tłustych. Ciężkostrawne dania powinny zostać zastąpione lekkostrawnymi. Należy zwrócić uwagę, by jeść zdrowe i świeże produkty, ograniczając do minimum żywność wysoko przetworzoną (kwasy tłuszczowe trans, konserwanty).
Jakie konkretnie produkty zaleca dietetyk Poznań w diecie wątrobowej? Poznajmy dieta wątrobowa jadłospis. Jeśli chodzi o mięso to powinno się jeść: drób, chudą wołowinę czy chude ryby oraz nabiał. Pożądane są jajka i chude wędliny. Dieta wątrobowa powinna obfitować w oleje roślinne, orzechy, nasiona.
Podaż węglowodanów w diecie wątrobowej jadłospis zależy od choroby. W przypadku stłuszczenia wątroby dietetyk rekomenduje jedzenie grubych kasz, ciemnych makaronów czy pieczywa razowego. Pacjenci z zapaleniem wątroby powinni spożywać drobniejsze kasze, jasne pieczywo pszenne, biały makaron, gotowane warzywa.
Jakie produkty należy wykluczyć w diecie wątrobowej?
Stosując dietę wątrobową należy definitywnie odrzucić alkohol, ostre przyprawy, duże ilości roślin strączkowych czy kawę i mocną herbatę. Na cenzurowanym będą tłuste produkty – od tłustych mięs, poprzez majonez, sery żółte i twarogowe aż po dania smażone czy chipsy i dania garmażeryjne. Pacjent powinien zapomnieć o słodkich napojach, sokach i owocach o dużej zawartości cukrów prostych. Przy zapaleniu wątroby z diety należy wykluczyć warzywa i owoce takie jak: kapusta, cebula, czosnek, grzyby, szparagi czy czereśnie.
Dieta wątrobowa Poznań
Specjalista chirurg z wieloletnim stażem, lekarz medycyny estetycznej. Uczestnik licznych kongresów i szkoleń.
Trener technik Aptos, blefaroplastyki, liposukcji, zabiegów medycyny estetycznej – poleca laser tulowy. Ulubiony zabieg to plastyka powiek.
Członek Polskiego Towarzystwa Medycyny Estetycznej i Anti-Ageing